Blog
Nieuwsbericht
Ruim 200 boeren openen Windpark Zeewolde, het grootste omgevingswindpark ter wereld
Vrijdag 26 augustus hebben meer dan 200 boeren en omwonenden Windpark Zeewolde feestelijk geopend. Het windpark van 83 windturbines is volledig eigendom van de directe omgeving. En daarmee is het windpark in het buitengebied van Zeewolde het grootste omgevingswindpark ter wereld.
Nieuwsbericht
In deze fase van afronding van de bouw van Windpark Zeewolde, maken we een doorkijkje naar de komende 20 jaar; de zogeheten exploitatieperiode. Tot nu toe waren de aannemers van WPZ aan het werk. Zij voerden de werkzaamheden uit om in het windpark alle wegen, fundaties, bekabeling en windturbines te realiseren.
Zodra windturbines door WPZ zijn overgenomen, komt een nieuwe partij in beeld: OutSmart. Zij zorgen voor de bedrijfsvoering van het gehele windpark. OutSmart is een ervaren partij die zorgt voor in totaal 639 windturbines en 6 onderstations verdeeld over vele projecten op land en op zee.
Jacco Witteveen van OutSmart is operation manager voor WPZ. Hij legt uit wat zij zoal doen voor WPZ: “Als eigenaarsvertegenwoordiger zitten we een beetje op de stoel van de eigenaars en zo denken we ook. OutSmart is het technisch geweten die de betrouwbaarheid van het windpark bewaakt. Daarnaast borgen we de veiligheid, zodat ongevallen voorkomen worden en iedereen gezond blijft. Van alles wat we doen willen we ook nog de zaken rondom het stroomcontract noemen, dit is tenslotte het inkomen van het windpark. Daarvoor verzorgen wij o.a. de dagelijkse beschikbaarheidsplanning richting Vattenfall en controleren we continue alle meterstanden en iedere afrekening. Voor de achterban is een storing van een windturbine het meest zichtbaar omdat deze dan stilstaat. Alle 83 windturbines en het onderstation zijn aangesloten op ons informatiesysteem dat alles registreert. Ons monitoringscentrum, dat 24 uur per dag 7 dagen in de week paraat is, zal direct de nodige acties ondernemen”.
Nieuwsbericht
De inschrijving van de obligatielening van Windpark Zeewolde is gesloten. Het is niet meer mogelijk om te investeren in het park.
Er is ruim 5,5 miljoen euro opgehaald. En dit alleen in de regio rondom het gebied van het windpark. We zijn blij met de nog bredere betrokkenheid.
De komende tijd worden de inschrijvingen beoordeeld en ontvangen de inschrijvers bericht over het aan hen toegewezen bedrag.
Nieuwsbericht
De inschrijving voor de obligaties van Windpark Zeewolde is vanaf vandaag t/m 24 april 2022 geopend.
Inschrijven gaat online via www.duurzaaminvesteren.nl. Op www.windparkzeewolde.nl/obligaties staat het prospectus en meer informatie over potentiële risico’s en voorwaarden van de obligaties. Bekijk ook de infographic en de veel gestelde vragen.
In het buitengebied van Zeewolde (tussen de gemeenten Zeewolde en Almere) wordt Windpark Zeewolde gebouwd. Dit windpark is een gebiedsinitiatief van meer dan 200 boeren en bewoners uit het gebied. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat bewoners en bedrijven aangrenzend aan het project ook mee kunnen doen en geven hen daarom de kans om te investeren in het windpark.
Obligatielening
Het prospectus met de potentiële risico’s en voorwaarden van de obligatielening is goedgekeurd door de AFM. Deze goedkeuring vormt geen aanprijzing van een belegging in de obligaties. Een obligatie is een beleggingsproduct waar risico’s aan verbonden zijn, waardoor de waarde van de inleg kan dalen.
Risico’s zijn b.v. lagere opbrengsten vanwege wijziging van regelgeving, lagere inkomsten door tegenvallende windopbrengst en het risico van beperkte verhandelbaarheid. Beleggers wordt aangeraden voor het nemen van een beleggingsbeslissing, het prospectus te lezen om de potentiële risico’s en
voordelen volledig te begrijpen.
Nieuwsbericht
Woensdagavond 6 april was er een online informatiebijeenkomst over de obligatie-uitgifte waarin we alles nog eens op een rijtje hebben gezet. U kunt hieronder de uitzending nog eens terugkijken. U vindt HIER de bijbehorende presentatie. Let op: lees ook het prospectus voor de risico’s en voorwaarden.
Nieuwsbericht
Heeft u interesse in de obligatielening van Windpark Zeewolde, maar wilt u graag alles nog eens horen en misschien vragen stellen? Kom dan naar de online informatieavond op 6 april van 19.30 tot 20.30 uur via Zoom. U vindt HIER de link. Voor wie het handig vindt om met het meeting-id via Zoom in te loggen, dat kan ook: 817 9899 2082.
Nieuwsbericht
Windpark Zeewolde is een gebiedsinitiatief van de boeren en bewoners uit het projectgebied. Alle 83 turbines van Windpark Zeewolde zijn inmiddels gebouwd. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat gebieden aangrenzend aan het project ook mee kunnen doen. Windpark Zeewolde BV geeft bewoners en bedrijven uit de aangrenzende gebieden daarom de kans om te investeren in het windpark. Hierbij krijgen bepaalde groepen voorrang. Het doel is om in totaal voor maximaal 13,5 miljoen euro aan obligaties uit te geven. De inschrijving start op 8 april 2022 en sluit op 24 april 2022. Op woensdag 6 april is er een online informatieavond.
Financiering bouw windmolens Wie kan meedoen? Prospectus Informatie, inschrijving en toekenning obligaties |
Nieuwsbericht
Er is onlangs een zeearend in botsing geraakt met één van de turbines van ons windpark. WPZ ondersteunt duurzaamheid en de natuur in de breedste zin, we vinden het dan ook erg vervelend dat dit is gebeurd.
Het TV-programma EenVandaag heeft er een item over gemaakt: https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/530912/
Op de radio is het programma ‘Vroege Vogels’ NPO radio1 terug te luisteren: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/vroege-vogels/371973b9-d634-4cd1-a092-167b1414ad7b/2022-02-13-vroege-vogels-radio-13-februari-2022 In het laatste kwartier van de uitzending gaat het over de zeearend (vanaf 2:44 uur).
WPZ gaat onderzoeken welke maatregelen we kunnen treffen voor de zeearend.
Nieuwsbericht
Jeroen van de Glind en Jeroen van Loon behoren tot de ‘jongere garde’ van de medewerkers aan het windpark. Jeroen van de Glind, die al sinds zijn 16e in het vak zit, heeft meegewerkt aan de bouw, het onderhoud en de demontage van een groot aantal projecten in binnen- en buitenland. Jeroen van Loon werkt inmiddels zo’n vijf jaar in de wind en was betrokken bij een aantal grote windprojecten in Nederland. Als nieuwe generatie engineers, werpen zij dagelijks een frisse blik op ons project en dragen hun steentje bij aan het welslagen van Windpark Zeewolde.
Jeroen van Loon (over de ander): “Jeroen werkte al jaren als turbinemonteur en reisde zo door vele landen in Europa en Azië. Al deze praktijkervaring komt hem regelmatig goed van pas. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ankerkooien die met veel moeite binnen de gestelde toleranties geïnstalleerd konden worden. Toen Jeroen hierbij betrokken raakte, kwam de oplossing in een mum van tijd! Hij maakte een passende constructie – op een 10e van een millimeter precies gesneden met zijn laser-snijmachine. Daardoor viel de ankerkooi na plaatsing wél binnen de gestelde toleranties. Hiermee heeft Jeroen niet alleen een lastig probleem opgelost, maar ook nog eens veel tijd bespaard om de ankerkooien te stellen. Hij voegde er zelfs een oplossing aan toe waarmee de diverse mantelbuizen en aardingskabels exact op de juiste positie in het beton kwamen te staan. Iedereen was blij met deze oplossing.”
Jeroen van de Glind (over de ander): “Jeroen behoort tot het team WTG (windturbine-generator), dat onder meer verantwoordelijk is voor de afstemming met Vestas en het sitemanagement. Hij is een kei in het gezamenlijk ophelderen en afstemmen om zo (technische) problemen die de kwaliteit van het project aangaan, tijdig op te lossen. Een fijne collega om mee samen te werken, omdat hij een positieve houding heeft en oplossingsgericht is. Jeroen is al sinds een vroeg stadium betrokken bij het windpark en heeft bijvoorbeeld grotendeels de eisen voor de windturbines samengesteld en deze overlegd met onze leverancier Vestas. Hierdoor heeft hij veel kennis van de voorwaarden die wij gesteld hebben en de afspraken die onderling gemaakt zijn. Wanneer wij buiten in het veld bijvoorbeeld een kwaliteitsprobleem tegenkomen of situaties die vragen oproepen, is Jeroen ‘onze man die het weten kan’ en is hij degene die dit bij de juiste mensen adresseert en ervoor zorgt dat er een oplossing komt. Ook bewaakt hij de voortgang hierin, zodat er geen punten onbehandeld blijven. Een belangrijke taak, die ervoor zorgt dat de kwaliteit van de opgeleverde turbines op hoog niveau blijft.”
Voor onze beide ‘Jeroenen’ is er ook tot vele jaren na Windpark Zeewolde nog veel werk in de wind te verzetten!
Nieuwsbericht
Er komt heel wat kijken bij de bouw van een turbine. Een groot deel van het werk vindt onder de grond plaats. Het uiteindelijke hijsen van de turbine neemt ongeveer drie dagen in beslag. In dit filmpje ziet u hoe de turbine vanaf de fundering wordt opgebouwd. En knap staaltje vakmanschap!