Blog

Nieuwsbericht

De exploitatieperiode van het windpark 5 mei 2022

In deze fase van afronding van de bouw van Windpark Zeewolde, maken we een doorkijkje naar de komende 20 jaar; de zogeheten exploitatieperiode. Tot nu toe waren de aannemers van WPZ aan het werk. Zij voerden de werkzaamheden uit om in het windpark alle wegen, fundaties, bekabeling en windturbines te realiseren.

Zodra windturbines door WPZ zijn overgenomen, komt een nieuwe partij in beeld: OutSmart. Zij zorgen voor de bedrijfsvoering van het gehele windpark. OutSmart is een ervaren partij die zorgt voor in totaal 639 windturbines en 6 onderstations verdeeld over vele projecten op land en op zee.

Jacco Witteveen van OutSmart is operation manager voor WPZ. Hij legt uit wat zij zoal doen voor WPZ: “Als eigenaarsvertegenwoordiger zitten we een beetje op de stoel van de eigenaars en zo denken we ook. OutSmart is het technisch geweten die de betrouwbaarheid van het windpark bewaakt. Daarnaast borgen we de veiligheid, zodat ongevallen voorkomen worden en iedereen gezond blijft. Van alles wat we doen willen we ook nog de zaken rondom het stroomcontract noemen, dit is tenslotte het inkomen van het windpark. Daarvoor verzorgen wij o.a. de dagelijkse beschikbaarheidsplanning richting Vattenfall en controleren we continue alle meterstanden en iedere afrekening. Voor de achterban is een storing van een windturbine het meest zichtbaar omdat deze dan stilstaat. Alle 83 windturbines en het onderstation zijn aangesloten op ons informatiesysteem dat alles registreert. Ons monitoringscentrum, dat 24 uur per dag 7 dagen in de week paraat is, zal direct de nodige acties ondernemen”.

 

Nieuwsbericht

Obligatielening gesloten 25 april 2022

De inschrijving van de obligatielening van Windpark Zeewolde is gesloten. Het is niet meer mogelijk om te investeren in het park.

Er is ruim 5,5 miljoen euro opgehaald. En dit alleen in de regio rondom het gebied van het windpark. We zijn blij met de nog bredere betrokkenheid.

De komende tijd worden de inschrijvingen beoordeeld en ontvangen de inschrijvers bericht over het aan hen toegewezen bedrag.

Nieuwsbericht

Inschrijving obligaties vanaf nu geopend! 8 april 2022

De inschrijving voor de obligaties van Windpark Zeewolde is vanaf vandaag t/m 24 april 2022 geopend.
Inschrijven gaat online via www.duurzaaminvesteren.nl. Op www.windparkzeewolde.nl/obligaties staat het prospectus en meer informatie over potentiële risico’s en voorwaarden van de obligaties. Bekijk ook de infographic en de veel gestelde vragen.

In het buitengebied van Zeewolde (tussen de gemeenten Zeewolde en Almere) wordt Windpark Zeewolde gebouwd. Dit windpark is een gebiedsinitiatief van meer dan 200 boeren en bewoners uit het gebied. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat bewoners en bedrijven aangrenzend aan het project ook mee kunnen doen en geven hen daarom de kans om te investeren in het windpark.

Obligatielening
Het prospectus met de potentiële risico’s en voorwaarden van de obligatielening is goedgekeurd door de AFM. Deze goedkeuring vormt geen aanprijzing van een belegging in de obligaties. Een obligatie is een beleggingsproduct waar risico’s aan verbonden zijn, waardoor de waarde van de inleg kan dalen.
Risico’s zijn b.v. lagere opbrengsten vanwege wijziging van regelgeving, lagere inkomsten door tegenvallende windopbrengst en het risico van beperkte verhandelbaarheid. Beleggers wordt aangeraden voor het nemen van een beleggingsbeslissing, het prospectus te lezen om de potentiële risico’s en
voordelen volledig te begrijpen.

Nieuwsbericht

Uitzending obligatie-uitgifte terugkijken

Woensdagavond 6 april was er een online informatiebijeenkomst over de obligatie-uitgifte waarin we alles nog eens op een rijtje hebben gezet. U kunt hieronder de uitzending nog eens terugkijken. U vindt HIER de bijbehorende presentatie. Let op: lees ook het prospectus voor de risico’s en voorwaarden.

Nieuwsbericht

Informatieavond obligatielening 31 maart 2022

Heeft u interesse in de obligatielening van Windpark Zeewolde, maar wilt u graag alles nog eens horen en misschien vragen stellen? Kom dan naar de online informatieavond op 6 april van 19.30 tot 20.30 uur via Zoom. U vindt HIER de link. Voor wie het handig vindt om met het meeting-id via Zoom in te loggen, dat kan ook: 817 9899 2082.

 

Nieuwsbericht

Windpark Zeewolde geeft obligaties uit 28 maart 2022
Windpark Zeewolde is een gebiedsinitiatief van de boeren en bewoners uit het projectgebied. Alle 83 turbines van Windpark Zeewolde zijn inmiddels gebouwd. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat gebieden aangrenzend aan het project ook mee kunnen doen. Windpark Zeewolde BV geeft bewoners en bedrijven uit de aangrenzende gebieden daarom de kans om te investeren in het windpark. Hierbij krijgen bepaalde groepen voorrang. Het doel is om in totaal voor maximaal 13,5 miljoen euro aan obligaties uit te geven. De inschrijving start op 8 april 2022 en sluit op 24 april 2022. Op woensdag 6 april is er een online informatieavond.

Financiering bouw windmolens
De ruim 200 boeren, bewoners en turbine-eigenaren die samen Windpark Zeewolde vormen, hebben tot nog toe de ontwikkelkosten van de windturbines samen gefinancierd. Daarnaast zijn er bankenleningen verstrekt voor de financiering van de bouw. Bewoners en bedrijven in de gebieden aangrenzend aan het project kunnen door middel van obligatieleningen ook meedoen met Windpark Zeewolde.

Wie kan meedoen?
Bewoners en bedrijven kunnen inschrijven voor obligaties. Windpark Zeewolde vindt het belangrijk dat voornamelijk bewoners en bedrijven uit de gemeentes Zeewolde en Almere kunnen meedoen. De obligaties worden daarom met voorrang toegekend aan inschrijvers uit Oosterwold, Trekkersveld en Almere Buiten, participanten van De Nieuwe Molenaars of inwoners van de gemeentes Zeewolde en Almere. Daarna zijn overig Flevoland en vastgestelde postcodegebieden buiten Flevoland aan de beurt.

Prospectus
Een obligatie is een beleggingsproduct waar risico’s aan verbonden zijn, waardoor de waarde van de inleg kan dalen. Risico’s zijn b.v. lagere opbrengsten vanwege wijziging van regelgeving, lagere inkomsten door tegenvallende windopbrengst en het risico van beperkte verhandelbaarheid. Beleggers wordt aangeraden voor het nemen van deze beleggingsbeslissing het prospectus te lezen, om de potentiële risico’s en voordelen volledig te begrijpen. Het prospectus met de potentiële risico’s en voorwaarden van de obligatielening is goedgekeurd door de AFM. Deze goedkeuring vormt geen aanprijzing van een belegging in de obligaties.

Informatie, inschrijving en toekenning obligaties
Op 6 april organiseert Windpark Zeewolde een online informatieavond. Binnenkort vindt u hier een link naar deze uitzending. De inschrijving voor de obligaties opent op 8 april en loopt tot en met 24 april 2022. Inschrijven gaat online via www.duurzaaminvesteren.nl. Op de website www.windparkzeewolde.nl/obligaties staat het prospectus met meer informatie over potentiële risico’s en voorwaarden van de obligaties. Hier vindt u ook de infographic waarin alle informatie nog eens op een rijtje staat.

Nieuwsbericht

Zeearend 14 februari 2022

Er is onlangs een zeearend in botsing geraakt met één van de turbines van ons windpark. WPZ ondersteunt duurzaamheid en de natuur in de breedste zin, we vinden het dan ook erg vervelend dat dit is gebeurd.

Het TV-programma EenVandaag heeft er een item over gemaakt: https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/530912/

Op de radio is het programma ‘Vroege Vogels’ NPO radio1 terug te luisteren: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/vroege-vogels/371973b9-d634-4cd1-a092-167b1414ad7b/2022-02-13-vroege-vogels-radio-13-februari-2022 In het laatste kwartier van de uitzending gaat het over de zeearend (vanaf 2:44 uur).

WPZ gaat onderzoeken welke maatregelen we kunnen treffen voor de zeearend.

Nieuwsbericht

Ik doe mee met Windpark Zeewolde 15 januari 2022

Jeroen van de Glind en Jeroen van Loon behoren tot de ‘jongere garde’ van de medewerkers aan het windpark. Jeroen van de Glind, die al sinds zijn 16e in het vak zit, heeft meegewerkt aan de bouw, het onderhoud en de demontage van een groot aantal projecten in binnen- en buitenland. Jeroen van Loon werkt inmiddels zo’n vijf jaar in de wind en was betrokken bij een aantal grote windprojecten in Nederland. Als nieuwe generatie engineers, werpen zij dagelijks een frisse blik op ons project en dragen hun steentje bij aan het welslagen van  Windpark Zeewolde.

Jeroen van Loon (over de ander): “Jeroen werkte al jaren als turbinemonteur en reisde zo door vele landen in Europa en Azië. Al deze praktijkervaring komt hem regelmatig goed van pas. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ankerkooien die met veel moeite binnen de gestelde toleranties geïnstalleerd konden worden. Toen Jeroen hierbij betrokken raakte, kwam de oplossing in een mum van tijd! Hij maakte een passende constructie – op een 10e van een millimeter precies gesneden met zijn laser-snijmachine. Daardoor viel de ankerkooi na plaatsing wél binnen de gestelde toleranties. Hiermee heeft Jeroen niet alleen een lastig probleem opgelost, maar ook nog eens veel tijd bespaard om de ankerkooien te stellen. Hij voegde er zelfs een oplossing aan toe waarmee de diverse mantelbuizen en aardingskabels exact op de juiste positie in het beton kwamen te staan. Iedereen was blij met deze oplossing.”

Jeroen van de Glind (over de ander): “Jeroen behoort tot het team WTG (windturbine-generator), dat onder meer verantwoordelijk is voor de afstemming met Vestas en het sitemanagement. Hij is een kei in het gezamenlijk ophelderen en afstemmen om zo (technische) problemen die de kwaliteit van het project aangaan, tijdig op te lossen. Een fijne collega om mee samen te werken, omdat hij een positieve houding heeft en oplossingsgericht is. Jeroen is al sinds een vroeg stadium betrokken bij het windpark en heeft bijvoorbeeld grotendeels de eisen voor de windturbines samengesteld en deze overlegd met onze leverancier Vestas. Hierdoor heeft hij veel kennis van de voorwaarden die wij gesteld hebben en de afspraken die onderling gemaakt zijn. Wanneer wij buiten in het veld bijvoorbeeld een kwaliteitsprobleem tegenkomen of situaties die vragen oproepen, is Jeroen ‘onze man die het weten kan’ en is hij degene die dit bij de juiste mensen adresseert en ervoor zorgt dat er een oplossing komt. Ook bewaakt hij de voortgang hierin, zodat er geen punten onbehandeld blijven. Een belangrijke taak, die ervoor zorgt dat de kwaliteit van de opgeleverde turbines op hoog niveau blijft.”

Voor onze beide ‘Jeroenen’ is er ook tot vele jaren na Windpark Zeewolde nog veel werk in de wind te verzetten!

Nieuwsbericht

De bouw van een rij turbines in 1,5 minuut 14 december 2021

Er komt heel wat kijken bij de bouw van een turbine. Een groot deel van het werk vindt onder de grond plaats. Het uiteindelijke hijsen van de turbine neemt ongeveer drie dagen in beslag. In dit filmpje ziet u hoe de turbine vanaf de fundering wordt opgebouwd. En knap staaltje vakmanschap!

 

 

Nieuwsbericht

Ik doe mee met Windpark Zeewolde 3 december 2021

Windpark Zeewolde is een gebiedsproces en een uniek lokaal initiatief. Geen grote energiemaatschappijen of andere bedrijven, maar boeren, windmoleneigenaren en bewoners realiseren met z’n allen dit bijzondere project. En daarom laten we graag iemand aan het woord die meedoet. Dat kan een boer zijn, een bewoner uit het gebied, een kraanmachinist, een technisch tekenaar, een uitvoerder of een veiligheidsfunctionaris. Want samen maken we Windpark Zeewolde.

Deze keer: Henk Ruiterkamp van GMB

Je kunt echt wel zeggen dat Henk Ruiterkamp bij ‘ons’ hoort. Zo lang en met zoveel betrokkenheid heeft hij zich ingezet voor het welslagen van Windpark Zeewolde. Henk werkt bij GMB (civiele aannemer) en was als tendermanager en realisatiemanager vanaf juli 2018 betrokken bij het project. “Het bleek al snel dat  Dura Vermeer samen met GMB (Windcombinatie DuraVermeer GMB) elkaar versterken voor het project, aldus Henk. “De voorselectie was in juli 2018, in november 2018 deden we onze aanbieding, het contract is vervolgens in april 2019 getekend. Een spannende tijd! Ik ben er full time mee bezig geweest.”

Henk is dus een constante factor in het project geweest en weet alles nog precies. Hij staat bekend als iemand met een gigantisch goed geheugen, die zijn zaakjes goed op orde heeft. Iemand die zijn afspraken nakomt en die liever samenwerkt dan ruzie maakt. De olie in
een team dus. Zo iemand heb je er graag bij.

“Ik heb iedere keer als er nieuwe mensen bij het project kwamen, uitgelegd dat ons werk veel impact heeft op het bedrijf van de perceeleigenaren en -gebruikers in het gebied, zegt Henk. “Ik heb zelf vroeger ook bij boerenbedrijven gewerkt, dus ik kan me goed in hun situatie verplaatsen. Samen met de accountmanagers hebben we zo goed mogelijk met hen gecommuniceerd. Dat is belangrijk.”

Het uitblijven van  Financial Close eind 2019 was wel even moeilijk volgens Henk. “Toen werd onze veerkracht wel even aangesproken: we hadden toen al 85 mensen buiten lopen en we wilden vol gas vooruit in januari. Bijna iedereen moest toen naar huis en uiteindelijk hebben we 75% andere mensen moeten zoeken toen we weer echt verder konden na de turbine-leverancierswissel en Financial Close in juni 2020. Maar gelukkig was de samenwerking en de communicatie met WPZ goed en hebben we onze tijd goed gebruikt.”

In december is de Windcombinatie gestart met de betonfundaties en voor de bouwvak waren alle fundaties klaar. En daarmee is het full time werk van Henk bij Windpark Zeewolde omgezet naar parttime op afroep. Henk is nu bezig met andere tenders en met de verhuizing van hun hoofdkantoor. “Als je je bedenkt wat we allemaal meegemaakt hebben: werken in extreem natte omstandigheden als gevolg van de planning, uitstel Financial Close, turbineleverancierswissel, Corona, en de extreme prijsstijgingen van dit jaar (als gevolg van Corona), is het een bijzonder project geweest en ben ik trots op wat we neergezet hebben met z’n allen. Ik kijk terug op een mooie tijd en ga voor een goede afronding.”