Nieuwsbericht

Aanleg 150 kV hoogspanningskabel 24 april 2020

Als onderdeel van Windpark Zeewolde is in de afgelopen periode een (150 kV) hoogspanningskabel aangelegd. Deze kabel ligt van de Bloesemlaan naar de Vogelweg, over een totaal traject van circa 6,6 kilometer. De eerste delen van deze 150 kV-kabel zijn half februari op een speciaal transport vanuit Frankrijk, door Belgiƫ, in Zeewolde geleverd. Elke kabelhaspel, die was voorzien van circa 1100 meter kabel, werd onder zorgvuldige veiligheidsvoorschriften van de vrachtwagen gehesen.

Op het kabeltraject vond onder meer een 16 meter diepe, gestuurde boring plaats. Deze ging onder een aantal percelen met fruitbomen door, om de kabel van de TenneT-locatie aan de Bloesemlaan naar de Schollevaarweg te leiden. Deze boring had een totale lengte van circa 675 meter en nam enkele werkdagen in beslag. Vanaf de Schollevaarweg is de kabel in een open sleuf, via de Duikerweg naar het tussenstation op de Vogelweg geleid. De kabel ligt als zes deel-stukken in de bermen aan de Vogelweg, Duikerweg en Schollvaarweg en als gestuurde boring van de Schollevaarweg naar het TenneT-station. In de periode mei/juni worden de verbindingshulpstukken aangelegd, vanuit een werkplaatscontainer. Deze activiteiten vinden in een langzamer tempo plaats dan oorspronkelijk was gepland. Reden hiervan is dat er door de afstandsregels rond corona, in de container met slechts twee personen (en niet vier) kan worden gewerkt.

Hiermee worden de aanlegwerkzaamheden van de hoogspanningskabel afgerond. Uiteindelijk vindt de energielevering van de windturbines, via het transformatorstation, naar het TenneT-station plaats via deze kabel en kan de energie naar circa 280.000 individuele huishoudens worden getransporteerd.