Nieuwsbericht

Meetmast 19 oktober 2016

Op dinsdag 18 oktober is de meetmast van Windpark Zeewolde opgeleverd, die minimaal een jaar metingen zal verrichten om het windklimaat van het projectgebied in kaart te brengen. De mast staat aan de Wulpweg en is op verschillende hoogtes uitgerust met geavanceerde meetapparatuur. Zo wordt op 30, 60, 90, 116 en 120 meter hoogte de windsnelheid gemeten, op één plek de luchtdruk en luchtvochtigheid, en op twee plekken de temperatuur en windrichting. Die informatie wordt gebruikt als bewijs bij de financiering, om te bepalen welke windturbines het meest geschikt zijn voor dit gebied, en hoeveel energie er opgewekt zal worden. De mast is 120 meter hoog, nog geen meter breed, en tot 60 meter aan weerszijden stevig vastgezet met stalen kabels. De bouw gebeurde stukje voor stukje en werd naarmate de mast hoger werd, steeds spectaculairder. De bouwers konden de top namelijk alleen bereiken door gezekerd met touwen omhoog te klimmen. En dat dus aan een dunne mast op 120 meter hoogte! Hieronder vindt u een fotoverslag van de bouw. De bouw van de mast is uitgevoerd door Ecofys Wind Turbine Testing Services (WTTS).

img_7953_3 meetmast-5 img_7945_3 meetmast-6

Elk onderdeel wordt met kabels omhoog gehesen. Ook de meetapparatuur wordt handmatig ingesteld en de bouwers klimmen zelf met kabels omhoog.

meetmast-2

De dag van de oplevering: het bestuur van de Ontwikkelvereniging met de medewerkers van o.a. Ecofys voor de nieuwe meetmast.