Nieuwsbericht

Nieuwsbrief 22 februari 2017 22 februari 2017

Oprichting De Nieuwe Molenaars groot succes

Wethouder Dijksterhuis schrijft zich in als eerste lid

Op dinsdag 21 februari werd De Nieuwe Molenaars feestelijk opgericht in Zeewolde. In een volle zaal in Open Haven kwamen tientallen bewoners bijeen die mee willen werken aan groene energie in hun buurt, mee willen denken met het windpark en willen ondernemen in windenergie. 50 bewoners schreven zich direct in, met wethouder Gerben Dijksterhuis als allereerste lid. De coöperatie is ontzettend blij met de hoge opkomst en het enthousiasme van de aanwezigen.

“Onze filosofie is dat iedereen mee mag doen: zowel de mensen binnen het projectgebied, als de mensen uit de kernen van Zeewolde en Almere die net buiten het projectgebied vallen. Door zich aan te sluiten bij De Nieuwe Molenaars, kunnen zij ook ondernemen in windenergie,” vertelt Co’nn Rennen, secretaris en vicevoorzitter van Windpark Zeewolde. Vanuit het gebied hebben zich al 200 aandeelhouders bij Windpark Zeewolde BV aangesloten. De Nieuwe Molenaars is één van de aandeelhouders. “We streven naar 1000 leden, met de aandeelhouders van Windpark Zeewolde BV daarbij opgeteld zijn we straks de grootste participatiecommunity van Nederland, en misschien wel van Europa,” vertelt Siward Zomer van REScoop, die de coöperatie in opdracht van het windpark opgezet heeft. Ook wethouder Dijksterhuis is blij met de oprichting van De Nieuwe Molenaars. “Een mooie manier om bewoners en bedrijven deel te laten nemen aan de lokale opwekking van duurzame energie. Op deze manier ontstaat er een windpark voor en door de gemeenschap.”

Samen ondernemen

De Nieuwe Molenaars heeft één van de huidige turbines gekocht die nu in het buitengebied van Zeewolde staat; zo hebben zij ook een aandeel in het toekomstige windpark verworven en zullen zij de financiering hiervan met alle leden regelen. Voor een eenmalig bedrag van 10 euro ben je al lid worden en je kunt vanaf 250 euro investeren, en zo het park medefinancieren. De Nieuwe Molenaars zullen samen plannen maken over vergroening van het gebied; in totaal is er voor een bedrag van zo’n 10 miljoen euro ruimte voor bewoners om deel te nemen.

Lid worden

Wie de oprichtingsbijeenkomst gemist heeft, kan zich vanaf nu ook via de website inschrijven als lid. De coöperatie zal zich het komende jaar nog op verschillende andere plekken of evenementen laten zien, waardoor er nog genoeg andere mogelijkheden zijn voor geïnteresseerden om zich te laten informeren of zich in te schrijven. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws en evenementen.

Fotobijschriften

Boven:
Het voorlopige bestuur richt De Nieuwe Molenaars op met een feestelijke knal. Vlnr: Henri van het Erve, Marinus van Es, Niek Bink en Siward Zomer (Felix Olthuis ontbreekt op de foto).

Onder:
Wethouder Gerben Dijksterhuis schrijft zich in als eerste lid.