Windpark Zeewolde is een gebiedsproces: iedereen kan meedoen

Wat is Windpark Zeewolde?

Windpark Zeewolde B.V. bouwt op dit moment het grootste Nederlandse windmolenpark op land en het grootste gemeenschapsproject van Europa. Het wordt gebouwd in het buitengebied van de gemeente Zeewolde, ten oosten van Almere. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers aandeelhouder. Samen zorgen ze ervoor dat de 220 solitaire molens die momenteel in het gebied staan, vervangen worden door 83 grote molens in lijnopstellingen.

De molens van Windpark Zeewolde B.V. zijn onderdeel van het grotere windpark Zeewolde, gezamenlijk met Pure Energie en Eneco, die nog 8 windmolens bouwen. In totaal omvat Windpark Zeewolde 91 windmolens.

Vanaf 2022 levert Windpark Zeewolde schone energie voor zo’n 280.000 huishoudens; bijna drie keer meer dan er met de huidige molens wordt opgewekt.

Windpark Zeewolde B.V, de initiatiefnemer van windpark Zeewolde, is zowel verantwoordelijk voor het realiseren van de nieuwe turbines als voor het saneren van de huidige molens. Dat is een voorwaarde van gemeente Zeewolde en provincie Flevoland. De huidige molens zullen in 2026 afgebroken moeten zijn.

Voor en door het gebied
Wat dit windpark écht bijzonder maakt, is dat het financieel en organisatorisch mogelijk wordt gemaakt door alle bewoners, grondeigenaren, turbine-eigenaren en grondgebruikers uit het gebied. Dat is voor een park van deze omvang uniek, met een forse impuls voor de regionale economie tot gevolg. Ook de bewoners van voornamelijk Zeewolde en Almere kunnen meedoen via De Nieuwe Molenaars (Lees meer) en/of via obligatieleningen die Windpark Zeewolde B.V. aan het einde van de bouw gaat uitgeven (Lees meer).