BOUWJOURNAAL Transport

1 juni 2021

De windturbines bestaan uit grote onderdelen waar speciaal groot transport voor nodig is. Dit vindt zoveel mogelijk buiten de spits plaats, maar het kan wel gebeuren dat hier enige hinder door ontstaat.

Routes
Het grote transport zal tussen 20.00 en 6.00 uur plaatsvinden. Dit betreft de totaal 170 turbineonderdelen. Deze transporten zullen altijd met transportbegeleiding rijden. Vaak rijden er meerdere transporten in een konvooi en wordt ieder transport door twee voertuigen begeleid. Dit transport gaat vanaf de Flevokusthaven naar de Vogelweg via gemeentelijke wegen. Route: Flevokustcentrale > Houtribweg > Edelhertweg > Rietweg > N302 > Vogelweg > vanaf hier de parkwegen op (zie kaart).

De overige componenten (kleinere torendelen / rotorbladen / rotorhuis / tandwielkast / hubs) worden via de snelweg gereden en komen van verschillende locaties:
• Van Moerdijk naar de afrit A27 Almere Hout
• vanaf de Flevokustcentrale via de Houtribweg en de A6/A27 naar de afslag Almere Hout
• Vanaf Denemarken via A27 naar de Vogelweg

Voor de onderdelen van de A27 lijn wordt gebruikt gemaakt van de afrit A6 Lelystad. Dit wordt gedaan omdat de transporten dan uit de juiste richting komen aanrijden en niet hoeven te draaien op de Vogelweg. Deze onderdelen (drivetrain / hub) mogen ook overdag gereden worden. Rotorbladen en rotorhuis komen altijd ’s nachts.

Hijsmomenten
Grote hijskranen plaatsen de turbine-onderdelen op elkaar. Dit gebeurt op meerdere locaties nabij wegen en watergangen. Om veiligheidsredenen mag niemand tijdens de hijsmomenten binnen een bepaalde zone van een hijsende kraan komen. Het kan daarom voorkomen dat wegen en watergangen tijdelijk afgesloten worden, wanneer er over de weg of watergang heen gehesen wordt.

Werktijden
Wij werken bij voorkeur overdag en doordeweeks, maar we zijn van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld door weersomstandigheden (met name wind) en het veilig afronden van werkzaamheden, zoals het bevestigen van rotorbladen. In dat geval wordt er ’s nachts en de weekenden doorgewerkt.

Deel item: