Ijs

Windpark Zeewolde

Met ijs op de bladen ontstaat de kans dat er ijs afgeworpen wordt van grote hoogte op voorbijgangers. Op de turbines van Windpark Zeewolde is daarom het zogeheten “ice-detection” systeem geïnstalleerd. Dit systeem meet de luchtvochtigheid, buitentemperatuur, windsnelheid en windrichting. Bij bepaalde combinaties van die weersomstandigheden worden bepaalde turbines stilgezet.

Langs de A27 snelweg worden de turbines altijd stilgezet bij ijsdetectie. Daarnaast worden alle turbines stilgezet als het hard sneeuwt: veel sneeuw is een te grote mechanische belasting.

Nadat de dooi is ingetreden geeft het IPS systeem weer het signaal dat het ijs waarschijnlijk verdwenen is. Dan wordt via een camerasysteem (met richtlamp) gekeken of er echt ijs op de bladen zit. Als er geen ijs meer is op de bladen, worden de windturbines op afstand weer in bedrijf gesteld. Het wordt 24/7 in de gaten gehouden. Bij cruciale punten zoals fietspaden worden waarschuwingsborden geplaatst.

We houden de situatie op andere windparken ook in de gaten om zo de weersituatie te volgen en de impact daarvan voor Zeewolde in te schatten.