De exploitatieperiode van het windpark

5 mei 2022

In deze fase van afronding van de bouw van Windpark Zeewolde, maken we een doorkijkje naar de komende 20 jaar; de zogeheten exploitatieperiode. Tot nu toe waren de aannemers van WPZ aan het werk. Zij voerden de werkzaamheden uit om in het windpark alle wegen, fundaties, bekabeling en windturbines te realiseren.

Zodra windturbines door WPZ zijn overgenomen, komt een nieuwe partij in beeld: OutSmart. Zij zorgen voor de bedrijfsvoering van het gehele windpark. OutSmart is een ervaren partij die zorgt voor in totaal 639 windturbines en 6 onderstations verdeeld over vele projecten op land en op zee.

Jacco Witteveen van OutSmart is operation manager voor WPZ. Hij legt uit wat zij zoal doen voor WPZ: “Als eigenaarsvertegenwoordiger zitten we een beetje op de stoel van de eigenaars en zo denken we ook. OutSmart is het technisch geweten die de betrouwbaarheid van het windpark bewaakt. Daarnaast borgen we de veiligheid, zodat ongevallen voorkomen worden en iedereen gezond blijft. Van alles wat we doen willen we ook nog de zaken rondom het stroomcontract noemen, dit is tenslotte het inkomen van het windpark. Daarvoor verzorgen wij o.a. de dagelijkse beschikbaarheidsplanning richting Vattenfall en controleren we continue alle meterstanden en iedere afrekening. Voor de achterban is een storing van een windturbine het meest zichtbaar omdat deze dan stilstaat. Alle 83 windturbines en het onderstation zijn aangesloten op ons informatiesysteem dat alles registreert. Ons monitoringscentrum, dat 24 uur per dag 7 dagen in de week paraat is, zal direct de nodige acties ondernemen”.

Deel item: