Eerste groene stroom Windpark Zeewolde

21 juni 2021

Langs de Vogelweg draait de eerste windturbine van het nieuwe Windpark Zeewolde. Gedeputeerde Fackeldey, wethouder De Jonge van Zeewolde en de initiatiefnemers van het windpark namen de turbine 21 juni feestelijk in bedrijf. De eerste windturbine, die een tiphoogte van 150 meter heeft, produceert de eerste groene stroom, gelijk aan 4000 huishoudens. De bouw van het park loopt volgens planning en de overige 82 turbines zullen de komende maanden volgen. Vanaf het najaar van 2022 draait het windpark op vol vermogen.

Gebiedsinitiatief
“Dit is een echte mijlpaal “ aldus Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur van Windpark Zeewolde. “We bouwen hier een uniek gebiedsinitiatief qua grootte en draagvlak. De huidige 220 windturbines in het gebied worden vervangen door 83 grotere, moderne windturbines. Het project is van ruim 200 boeren, bewoners en moleneigenaren. Iedereen in het gebied kon meedoen en meer dan 90% deed het. Deze eerste turbine is een bewijs dat een groot en echt gebiedsinitiatief kan en werkt.”

“We zijn er trots op dat we aan het innovatieve 320 MW windpark van Zeewolde kunnen leveren en zijn verheugd dat we de eerste turbine hebben geïnstalleerd. Deze produceert nu stroom voor het Nederlandse net”, aldus Guido Hinrichs, Vice President, Construction, Onshore bij Vestas Northern & Centraal Europa. “Onze prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat de resterende 82 Vestas-turbines veilig en op tijd worden geïnstalleerd. Vervolgens zullen we Windpark Zeewolde de komende 20 jaar ondersteunen en daarmee de meer dan 200 lokale boeren, bewoners en ondernemers. Want zij zijn gezamenlijk eigenaar van het project. Dit is een belangrijk project voor Nederland en Vestas is verheugd om hierbij betrokken te zijn.”

Grootste windpark op land
De tiphoogte (uiterste puntje van de bladen) van de 83 turbines van Windpark Zeewolde varieert van 140 tot 220 meter hoog. De hoogste turbines komen langs de A27 en langs de A6. Het vermogen per turbine is gemiddeld 3,9 MW en het totale vermogen van het park is 320 MW. Het windpark levert een equivalent van 280.000 huishoudens per jaar aan groene stroom en wordt het grootste windpark op land.

Deel item: