Ik doe mee met Windpark Zeewolde

3 december 2021

Windpark Zeewolde is een gebiedsproces en een uniek lokaal initiatief. Geen grote energiemaatschappijen of andere bedrijven, maar boeren, windmoleneigenaren en bewoners realiseren met z’n allen dit bijzondere project. En daarom laten we graag iemand aan het woord die meedoet. Dat kan een boer zijn, een bewoner uit het gebied, een kraanmachinist, een technisch tekenaar, een uitvoerder of een veiligheidsfunctionaris. Want samen maken we Windpark Zeewolde.

Deze keer: Henk Ruiterkamp van GMB

Je kunt echt wel zeggen dat Henk Ruiterkamp bij ‘ons’ hoort. Zo lang en met zoveel betrokkenheid heeft hij zich ingezet voor het welslagen van Windpark Zeewolde. Henk werkt bij GMB (civiele aannemer) en was als tendermanager en realisatiemanager vanaf juli 2018 betrokken bij het project. “Het bleek al snel dat Dura Vermeer samen met GMB (Windcombinatie DuraVermeer GMB) elkaar versterken voor het project, aldus Henk. “De voorselectie was in juli 2018, in november 2018 deden we onze aanbieding, het contract is vervolgens in april 2019 getekend. Een spannende tijd! Ik ben er full time mee bezig geweest.”

Henk is dus een constante factor in het project geweest en weet alles nog precies. Hij staat bekend als iemand met een gigantisch goed geheugen, die zijn zaakjes goed op orde heeft. Iemand die zijn afspraken nakomt en die liever samenwerkt dan ruzie maakt. De olie in
een team dus. Zo iemand heb je er graag bij.

“Ik heb iedere keer als er nieuwe mensen bij het project kwamen, uitgelegd dat ons werk veel impact heeft op het bedrijf van de perceeleigenaren en -gebruikers in het gebied, zegt Henk. “Ik heb zelf vroeger ook bij boerenbedrijven gewerkt, dus ik kan me goed in hun situatie verplaatsen. Samen met de accountmanagers hebben we zo goed mogelijk met hen gecommuniceerd. Dat is belangrijk.”

Het uitblijven van Financial Close eind 2019 was wel even moeilijk volgens Henk. “Toen werd onze veerkracht wel even aangesproken: we hadden toen al 85 mensen buiten lopen en we wilden vol gas vooruit in januari. Bijna iedereen moest toen naar huis en uiteindelijk hebben we 75% andere mensen moeten zoeken toen we weer echt verder konden na de turbine-leverancierswissel en Financial Close in juni 2020. Maar gelukkig was de samenwerking en de communicatie met WPZ goed en hebben we onze tijd goed gebruikt.”

In december is de Windcombinatie gestart met de betonfundaties en voor de bouwvak waren alle fundaties klaar. En daarmee is het full time werk van Henk bij Windpark Zeewolde omgezet naar parttime op afroep. Henk is nu bezig met andere tenders en met de verhuizing van hun hoofdkantoor. “Als je je bedenkt wat we allemaal meegemaakt hebben: werken in extreem natte omstandigheden als gevolg van de planning, uitstel Financial Close, turbineleverancierswissel, Corona, en de extreme prijsstijgingen van dit jaar (als gevolg van Corona), is het een bijzonder project geweest en ben ik trots op wat we neergezet hebben met z’n allen. Ik kijk terug op een mooie tijd en ga voor een goede afronding.”

Deel item: