Familie Romme

Biologisch telen geeft ons meer voldoening

Over het maken van de foto bij dit artikel hebben Peter, Mariette en Joost Romme van tevoren goed nagedacht. “We willen op de foto met de basis: de bodem. Het telen van gezonde gewassen begint namelijk bij een gezonde bodem,” aldus Mariette.

Peter en Mariette zijn allebei van boerenafkomst. Peter komt uit Noordlaren in Groningen en Mariette uit Zennewijnen in de Betuwe. Ze ontmoetten elkaar tijdens het uitgaan in de polder en hebben uiteindelijk het bedrijf van zijn ouders overgenomen.

In 2011 kwamen ze in aanraking met de biologische teelt. “Als akkerbouwer deed ik eigenlijk al 30 jaar hetzelfde riedeltje, ik had behoefte aan meer uitdaging, iets anders,” vertelt Peter. “We kunnen nu heel andere gewassen telen zoals suikermais, spinazie, kool, erwten of pompoenen. Het is een hele andere manier van werken en je spreidt het risico ook meer omdat je meer producten verbouwt. Daarnaast is de sfeer van de biologische sector anders: we ervaren meer collegialiteit, er is meer waardering voor de producten en doordat de biologische markt meer een vraagmarkt is, zijn de prijzen ook beter.” In 2014 zijn ze na een overgangsperiode daadwerkelijk overgestapt en runnen nu het bedrijf met het hele gezin. Het is de bedoeling dat zoon Joost het bedrijf later gaat overnemen.

Zoals risicospreiding in de biologische teelt een pijler is onder het bedrijf van Peter en Mariette, is een windmolen dat ook. Peter: “De twee windmolens hier geven een stukje vast inkomen. De oudste molen (1994) heeft als voordeel dat deze net zoals de zonnepanelen op het dak zorgt voor onze eigen stroom. Omdat we een eigen koelhuis hebben, is dat een belangrijke bijkomstigheid. Bij het nieuwe windpark gaan deze molens weg.”

De opzet van Windpark Zeewolde spreekt ons aan en wij zijn vanaf het eerste uur erbij betrokken. Het is een grootschalig project en in het begin moesten we daar wel even aan wennen. Het is een nieuwe, duurzame pijler onder ons bedrijf. Met een knipoog vertellen we bezoekers dat met de komst van Windpark Zeewolde, er een frisse wind door dit gebied gaat. We beginnen eigenlijk helemaal opnieuw en nu op een eerlijkere manier. Complimenten voor de initiatiefnemers!

Deel item: