Harrie Faassen

In het voorjaar is het hier prachtig

Het eerste wat opvalt als je bij Harrie Faassen het erf oprijdt, zijn de gigantische aantallen zonnepanelen die er op de daken van de loodsen liggen. “700 stuks zijn het er” aldus Harrie. “Die daken liggen er toch en ik heb wel wat met duurzaamheid, dus waarom niet.”

Harrie is hier gekomen in Flevoland na een toewijzing van Rijksdienst IJsselmeerpolders. In Rijk van Nijmegen, in de buurt van de ouderlijke boerderij, werd plaats gemaakt voor het bouwen van een afvalverwerkingsbedrijf. Om in aanmerking voor een toewijzing te komen, moest je de juiste leeftijd en opleiding hebben. “Destijds, we praten over 1985 woonden er 400 mensen in Zeewolde. We lieten zand komen om een erf te maken, woonden in een stacaravan en begonnen gewoon” vertelt Harrie. “We kregen twee prachtige dochters en een zoon en hebben inmiddels twee kleinkinderen en eentje op komst!”

“Ik heb jarenlang aardappelen, suikerbieten, tarwe en uien geteeld. In 2008 ben ik gestopt met aardappelen en ben ik overgestapt naar tulpen. Dit past heel goed bij de planning van mijn andere gewassen: in het najaar worden de bollen geplant, in het voorjaar is het prachtig als de tulpen in bloei staan, oogsten doe ik in de zomer als er geen andere gewassen geoogst hoeven te worden. De nakomelingen van de bollen gaan naar een bedrijf in Andijk waar ze in de winter opgekweekt worden tot bloemen. Die gaan vervolgens de hele wereld over.”

Harrie heeft vanaf het begin meegedaan met Windpark Zeewolde. “Door de zendmasten hebben wij destijds geen eigen windmolen op ons land kunnen zetten. In het nieuwe plan heeft iedereen de kans om mee te doen. Daar ben ik blij mee. Ik vind Flevoland een mooie provincie, maar nu is het een wirwar van windmolens. De lijnopstellingen zijn een goed plan: netjes geordend. Minder palen, maar wel meer duurzame stroom!”

Deel item: