Familie Tonkes

Er was hier helemaal niets

“In 1979 ben ik hier gekomen. We zagen een bordje met ons nummer boven de sneeuw uitsteken, we hadden geen plattegrond of iets. JZ7, stond erop. Hier moest het zijn. Ik was er nog nooit geweest”, vertelt Tonko Tonkes.

Tonko Tonkes is een van de 30 boeren die uitgekozen werd om eind jaren zeventig een bedrijf in het buitengebied van Zeewolde op te bouwen. Destijds was er nog helemaal niets. Geen wegen, geen sloten, geen elektriciteit of water. Echt pionieren.

“Mijn vrouw en ik wilden wel: de kavels waren groot, mooi vierkant en de grond was erg vruchtbaar. Het eerste jaar heb ik in een stacaravan gewoond. Mijn vrouw bleef in Groningen.”

Tonko heeft naast zijn bedrijf in Zeewolde zijn kennis over het telen van aardappelen gedeeld. Heel Rusland, Oezbekistan, Mongolië en Siberië heeft hij gezien. Zes jaar heeft hij dat gedaan.

“Ik heb zelf in een maatschap 2 windmolens op m’n land gezet, waarvan de Windunie de stroom verkoopt. In 2013 ontstond het initiatief om de windmolens in het gebied op te schalen. De 220 molens worden vervangen door 91 moderne molens die bijna drie keer zoveel stroom opbrengen. We gingen met z’n allen aan de bak: een mooie uitdaging. Wim Veldboom, Co’nn Rennen en ik hebben toen de ontwikkelvereniging opgericht. Vergaderen deden we bij iemand thuis totdat dat te klein werd. Nu werken we samen met het projectteam en de boeren in een kantoor aan dit mooie plan.“

Deel item: